Overloks · Piederumi · Šūšana

Kas ir overloks un kam tas paredzēts?

Overloks jeb apdiedzējmašīna ir šūšanas iekārta, kas apgriež auduma malas, vienlaicīgi apmetina auduma malas, šuj raksturīgo trikotāžas sašūšanas vīli. Overloks savā darbībā krasi atšķiras no šujmašīnas, tādēļ tā ir atsevišķa mašīna ar savām specifiskajām funkcijām – šīs mašīnas nevar aizvietot viena otru. Specifiskos overloka dūrienus nodrošina diegu cilpotāji, kas izveido elastīgu un izturīgu vīli.

Ir daudz un dažādu veidu overloki, tos var iedalīt pēc vairākiem kritērijiem –

  • overloki atšķiras ar izmantojamo diegu skaitu – no viena (patiešām!) līdz pat astoņiem, taču klasiskiem mājas overlokiem ir iespējama šūšana ar 3 vai 4 diegiem;
  • rūpnieciskie vai mājas overloki;
  • overloki atšķiras pēc adatu skaita – ar vienu adatu, divām, trijām adatām un vairāk;
  • overloki ar ķēdītes dūriena funkciju un/vai ar plakanšuves dūriena funkciju (nejaukt ar plakanšuves mašīnu, tā ir atsevišķa iekārta).

    Overloks, šūšana, overloka diegi, brother
    Mans palīgs – klasisks četru diegu overloks

Lai sašūtu trikotāžu ar izturīgām vīlēm, būs nepieciešams četru diegu overloks. Triju diegu overloki ir nedaudz lētāki, taču tie ir labāk piemēroti griezummalu apstrādei, ne kvalitatīvai trikotāžas šūšanai. Visbiežāk tiek izmantots četru diegu overloks –  divi diegi ir cilpotājiem un divi diegi ir adatām. Var šūt arī ar vienu no šīm divām adatām, ja izņem vienu no adatām, veidojas trīs diegu vīles. Atšķirībā, kura no adatām ir izņemta (labā vai kreisā), veidojas šaurāks vai platāks dūriens. Ja šuj ar abām adatām, veidojas dūriens, kas ir izmantojams trikotāžas šūšanai (vai arī īpaši izturīgai auduma malu apstrādei).

Overloka vīles, diegs, šūšana
Paraudziņš ar četru diegu trikotāžas šūšanas dūrienu uz biezas likras auduma

Overloku dūriena veidi. Pat vienkāršākajam mājas overlokam ir iespējami dažādi dūrienu veidi. Taču, atšķirībā no šujmašīnas dūrieniem veidiem, overlokam tie ir diezgan līdzīgi viens otram – mainās tikai vīles platums, diegu nospriegojums. Overloku lietošanas instrukcijā ir norādījumi par to, kas ir jāmaina, lai izveidotu dažādus dūriena veidus.

Overloka nazis. Overlokiem ir nazis, kurš apgriež auduma malu tieši pirms tās sašūšanas. Lai nazis ilgāk saglabātos jauns un ass, neiesaka šujot griezt nost lielu auduma daudzumu – malas ir glīti jānogriež un jānolīdzina ar šķērēm. Overloka nazim ir jānogriež tikai nelīdzenumi/pūkas, lai auduma mala pirms šūšanas būtu perfekta. Daudziem overlokiem ir iespēja īslaicīgi noņemt nazi, kas ļauj izpildīt kādu specifisku overloka dūrienu, kam nav nepieciešama malas apgriešana. Protams, ar jebkuru nazi ir jāapietas ļoti uzmanīgi un jebkāda veida adatas/pirkstus ir jātur pa gabalu no tā!

Diegu veidi. Overloki patērē daudz diega – izmanto gan universālo diegu mazajās spolītēs, gan overlokam paredzētās lielās spoles ar universālo poliestera diegu, gan overloka mīksto diegu (Wooly Nylon Thread). Tas ir mīkstas šķiedras diegs (parasti 180 izmērs), ko liek augšējā cilpotājā (var likt gan augšējā, gan apakšējā cilpotājā), lai vīle būtu mīkstāka, plānāka un elastīgāka. Universālajiem diegiem izmanto 120 līdz 150 izmēru, 140/150 būs plānāks un labāk piemērots overlokam. Jāizvairās no kokvilnas diega, veciem un neizturīgiem diegiem. Sākot lietot overloku, būtu izdevīgi iegādāties 4 lielās overloka diega spoles no katras biežāk izmantotas krāsas. Parasti tās ir baltās, melnās un papildu neitrālas krāsas (bēšs, pelēcīgie un dūmakainie toņi – tos ir vieglāk pieskaņot lielākai krāsu gammai). Nelieliem projektiem no specifiskas krāsas auduma var iztikt ar vienu parasto diega spolīti, uz šujmašīnas satinot 3 pilnas mazās spolītes; tās liek kā adatu diegus un apakšējo cilpotāju, augšējam cilpotājam izmanto pilno spolīti, jo tas “apēd” krietni vairāk diega nekā citi.

Overloka vīles, diegs, šūšana
Wooly Nylon overloka diegs – tā galā vērojams kā diegs viegli sadalās smalkos pavedienos

Diegu ievēršana overlokā un nomaiņa. Jā, lielākajai daļai overloku, diegu savēršana nav pavisam vienkārša – šo procesu parasti atvieglo krāsu shēmas uz iekšējā vāciņa un pincetes izmantošana. Taču šis process ir cimperlīgs, it īpaši sākumā. Priecē tas, ka overloka diegus var pārvērt vienkāršāk! Lai pārvērtu diegus ar pārsiešanu, sākumā visu diegu nospriegojums ir jāuzliek uz 0. Tad nogriež iepriekšējo diegu pie spolītes gala un piesien “jauno”diegu – visās spolītēs, kuras vēlies mainīt (jāskatās, lai izveidotie mezgli būtu pēc iespējas mazāki). Pēc tam izvelk diegus no adatu acīm un uzmanīgi velk šos diegus uz savu pusi (pa vienam), līdz sasniedz mezglu, to nogriež un diegu iever adatā. Pēc tam var ķerties pie cilpotāju diegiem – pa vienam un lēnītēm tos velkot aiz brīvā gala, līdz izvelc mezglu. Tad nogriez mezglus un sakārto diegus uz overloka aizmuguri. Pēc tam vari uzstādīt vajadzīgo diegu nospriegojumu. Šis posms ir svarīgs, lai “netraumētu” spriegojuma diskus – uz nulles spriegojuma tie ir vaļīgāki un mezgls var vieglāk izkļūt starp diskiem. Šī paša iemesla dēļ nav ieteicams “izšūt” mezglus, darbinot overloku – tā ir risks bojāt diskus un/vai pārraut diegu un būs jāver pa jaunam! Pūkaino Wooly Nylon diegu ievērt overlokā var tikai ar šo metodi.

Overloka vīles, diegs, šūšana
Overloka iekšpusē parasti atrodamas norādes diegu ievēršanai!

Adatas overlokiem. Vairumam mājas overloku nav nepieciešamas tieši overlokiem paredzētas īpašas adatas. Tiem izmanto šujmašīnām paredzētās adatas – piemeklējot attiecīgo veidu un izmēru. Jāievēro, ka trikotāžai ir savas adatas (Jersey/Ballpoint/Stretch), tās izmantojot, trikotāža netiks bojāta šūšanas laikā. Citiem audumiem izmanto universālās adatas tiem piemērotā izmērā. Overloka lietošanas instrukcijā būs minēts, vai šim overlokam nepieciešamas īpaši piemeklētas overloku adatas. Atceries, ka arī overloka adatas ir jāmaina regulāri, lai saglabātu lielisku vīles kvalitāti un izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Kastīte atgriezumiem. Izvēloties overloku, iesaku tam pievērst uzmanību, jo ne visiem overlokiem ir kastīte, kur krīt auduma nogrieztās daļas. Šāda kastīte ir ļoti ērta, jo samazina darba vietas piegružošanos.

Pēdiņas spiediena regulēšana. Ar overloku bieži tiek šūti mīksti un elastīgi audumi, kuri viegli pakļaujas pēdiņas spiedienam. Šī spiediena regulēšana ir ļoti svarīga īpašība, kas ļauj pielāgot vajadzīgo spiedienu katram audumam – lai neizveidotos izstaipītas un viļņainas vīles.

“Brīvā pleca” platforma – iespēja vieglāk šūt cilindriskas detaļas, kuras nav pavisam mazas. Šī funkcija ir vairumam overloku, parasti, šī platforma diezgan plata – tā neatvieglo ļoti šauru cilindrisku daļu šūšanu, piemēram, piedurknes vai legingu staru galu apstrādi.

Ātruma regulētājs. Dažiem mājas overlokiem ir ātruma regulētājs, kas ļauj šūt lēnāk posmos, kur tas nepieciešams – lokos, stūros vai citās sarežģītākās vietās.

Pirms overloka iegādes izpēti un novērtē savas vajadzības un budžetu. Protams, ir ieteicams iegādāties pēc iespējas labāko overloku, kādu vari atļauties un kurš izpildīs tavas prasības.

Pēc overloka iegādes rūpīgi izpēti tā instrukciju, noskaties video, sašuj paraudziņus un izmēģini dažādus dūrienu veidus – pilnīgi iepazīsties ar sava overloka kopšanu un funkcijām, lai ar to būtu vieglāk strādāt!  Izmēģini dažāda veida audumus – novērosi, ka ir jāpieregulē diega nospriegojums un dūriena platums/garums, lai dūriens piemērotos katra auduma veidam un īpašībām.

Papildu informācija par overlokiem:

2 domas par “Kas ir overloks un kam tas paredzēts?

  1. Vēlējos teikt, ka šis ir viens varenlielisks blogs un zināšanu un attieksmes resurss. Žēl, ka pierimis, bet ceru, ka autorei labi klājas un adatas zib.

    Patīk

  2. I see you don’t monetize wordpress.com, don’t waste
    your traffic, you can earn additional cash every month with new monetization method.
    This is the best adsense alternative for any type of website
    (they approve all sites), for more info simply search in gooogle:
    murgrabia’s tools

    Patīk

Komentēt