Audumi · Padomi · Trikotāža · Šūšana

Trikotāžas šūšana ar šujmašīnu

paraugi-2

Populārs mīts šuvēju-iesācēju aprindās, kuram muļķīgi noticēju arī es – trikotāžu var šūt tikai ar overloku. Patiesībā trikotāžas šūšanai nav obligāti nepieciešama specializēta iekārta, jo to var savaldīt un šūt ar šujmašīnas elastīgajiem dūrieniem, kas nodrošinās pieņemamu vīles kvalitāti. Svarīgs posms trikotāžas šūšanā ir izmēģinājuma vīles uz auduma paraudziņiem, lai pārbaudītu, kura adata un kurš dūriena veids būs vispiemērotākais.  Parauga vīles ir jāšuj uz auduma paraudziņa, kurš ir divās kārtās. Sašūto parauga vīli ir jāpastaipa visos virzienos, lai redzētu, cik tā ir izturīga.  Elastīgo dūrienu izvēlē var palīdzēt arī tavas šujmašīnas lietošanas instrukcija, tajā atrodamas noderīgas norādes par dūrienu veidiem, diegu nostiepumu, papildus pēdiņu un dubultās adatas izmantošanu. Šujot trikotāžu ar elastīgajiem dūrieniem, audums šūšanas laikā nav jāstiepj. Trikotāžas un biezu, elastīgu audumu šūšanu var atvieglot augšējās padeves pēdiņa (Walking foot – bildē pirmā, lielākā pēdiņa), kā arī pēdiņas spiediena uz audumu samazināšana, kas nodrošina vienmērīgu visu auduma kārtu padevi.kniepatada-1-3

Auduma sagatavošana

Trikotāžu pirms šūšanas nepieciešams izmazgāt ar rokām vai veļas mašīnā, jo tā mēdz krietni sarauties pēc pirmās mazgāšanas – tas attiecas gan uz sintētiskajiem, gan uz dabīgajiem audumiem. Ja trikotāža ir spilgtā krāsā, vislabāk to mazgāt atsevišķi un ar rokām, lai tā nenokrāsotu citus auduma gabalus. Irstošie adījumi prasa īpašu rūpību – to griezummalas pirms mazgāšanas ir ieteicams apstrādāt, lai mazgājot tie nesāktu irt.

Trikotāžas griešana

Trikotāžas piegriešanā ir jāievēro: stabilitāte, auduma stiepšanās virziens, raksta un detaļu simetrija. Pēc pieredzes ar austajiem audumiem, mēs zinām, ka, piegriežot detaļas, ir jāievēro diega virziens – ir taisnais diegs un slīpais diegs. Lai gan trikotāža ir adīta, tai, tāpat kā austajiem audumiem, ir jāievēro pavedienu virziens, lai izgrieztā piegrieztnes detaļa stieptos simetriski. Trikotāžu, kas nav stabila, iesaku izklāt uz kāda auduma gabala, tad tā būs vieglāk griežama, jo papildus auduma kārta neļaus tai slīdēt. Griežot trikotāžu, jāraugās, lai auduma gabals būtu vienmērīgi izklāts, nekarātos pāri galda malai. Trikotāžu nevar griezt uz locījuma, piegrieztņu gabali ir jāgriež pa vienam un izklāti. Jāatceras arī, ka trikotāžā nav ieteicams iegriezt robiņus piegrieztnes atzīmēm kā austajiem audumiem. Atzīmes var iediegt vai iezīmēt ar krītu/ziepju gabaliņu. Piegrieztnes pie trikotāžas nav ieteicams piespraust ar kniepadatām. Lai piegrieztne stabili turētos uz auduma gabala un neizstaipītos jau griešanas laikā, uz tās ieteicams salikt nelielus smagumus, kas pa rokai – grāmatas, akmentiņus. Pastiepjot trikotāžu var novērot, ka parasti tā vairāk stiepjas vienā no virzieniem – no eģes uz eģi (horizontāli) vai no griezummalas uz griezummalu (vertikāli). Atceries, ka trikotāžu griež tā, lai gatavais izstrādājums vairāk stieptos virzienā apkārt ķermenim, nevis garenvirzienā.

Izmantojamās adatas

Trikotāžai izmanto speciālas adatas, ar viegli noapaļotu galu, jo tās nepārdur adījuma diegus. Adatas ir ar marķējumu  Jersey, Ballpoint vai Stretch, dažādos izmēros – piemērotas gan plāniem, gan vidējiem un bieziem adījumiem. Plāniem audumiem paredzētās adatas ir izmērā 65-75; vidēji bieziem audumiem 80-90; bieziem audumiem  90-100. Apakšmalu apstrādei izmanto dubultās trikotāžas adatas atbilstošā izmērā, ar attālumu starp adatām no 2.5 līdz 4.5 mm. Izmanto universālos poliestera diegus, no kokvilnas diegiem labāk atturēties, tie nav pietiekami izturīgi, lai šūtu trikotāžu. Ir arī speciālas kniepadatas trikotāžai, taču bez tām var iztikt.

Piemērotākie dūrienu veidi trikotāžai:

  • taisnais elastīgais dūriens jeb trīskāršais taisnais dūriens. Vīle, šūta ar šo dūrienu ir taisna, taču to ir ilgāk jāšuj. Ļoti izturīgs dūriens, kuru ir gandrīz neiespējami izārdīt. Šo dūrienu izmantoju  vietās, kur vīlēm jāiztur liela slodze.
  • vienkāršais zig-zag dūriens. Visplašāk izmantojamais elastīgais dūriens, jo ir gandrīz visām šujmašīnām. Ar to var šūt vīles vai apstrādāt irstošas griezummalas vai arī atšūt apakšmalu. Regulējot šī dūriena platumu un garumu var piemērot to izvēlētajam audumam. Labākos dūriena garuma/platuma uzstādījumus atradīsi eksperimentējot ar paraudziņiem.
  • trīs soļu zig-zag dūriens. Zig-zag dūriens, kuru veido mazi taisnie dūrieni. Šo dūrienu visbiežāk izmantoju, lai piešūtu gumiju vai atšūtu apakšmalu.
  • slīpais zig-zag dūriens. Smalks un ļoti izturīgs elastīgais dūriens.
  • overloka imitācijas jeb malas apmetināšanas dūrieni. Dažāda veida dūrieni, kas atdarina overloka vīli un tiek izmantoti griezummalu apdarei vai apakšmalu atšūšanai;
  • dažādi dekoratīvie dūrieni. Vairums šujmašīnas dekoratīvo dūrienu ir elastīgi un der trikotāžas šūšanai.
  • vienkāršais taisnais dūriens, izmantojot dubulto adatu (Twin needle). Dūriens ar dubulto adatu ir elastīgs un ļoti noderīgs, lai apdarinātu trikotāžas izstrādājumu apkakles, piedurknes un apakšmalas. Vīle veidojas kā divi paralēli taisnie dūrieni labajā pusē un tāds kā zig-zag raksts kreisajā pusē. Ja tavas šujmašīnas lietošanas instrukcijā nav norādīts citādāk, ar dubulto adatu var izmantot tikai centrētu taisno dūrienu un universālo, zig-zag dūriena vai augšējās padeves pēdiņu. Visbiežāk izmantoju dubulto adatu trikotāžai ar 3-4 mm attālumu starp adatām.

    Paraugi trikotāžas vīlēm
    Dažu trikotāžas vīļu paraugi (no kreisās uz labo) – taisnais trīskāršais dūriens; mazs zig-zag dūriens; mazs + lielāks zig-zag dūriens; overloka imitācijas dūriens; četru diegu overloka dūriens; mazs zig-zag dūriens + četru diegu overloka dūriens.

Problēmas šujot un to risinājumi:

  1. Veidojas auduma tunelītis, šujot ar dubulto adatu vai izmantojot zig-zag dūrienu. Lai šo problēmu atrisinātu, jāsamazina diega nostiepums – pa vienam jāpalaiž vaļīgāk apakšējais un augšējais diegs. Ja tas nelīdz, stabilizē vīli ar trikotāžas līmauduma/stabilizatora vai tilla strēmelītes palīdzību.
  2. Mašīna izlaiž dūrienus. Ja rodas šāda problēma, jāpārbauda adata – tā var būt pārāk maza izmēra, nepareizi ielikta, bojāta vai nolietota. Jānomaina adata pret jaunu un jāšuj lēnāk.
  3. Viļņaina vīle, kas rodas auduma nevajadzīgas izstiepšanas rezultātā. Šo problēmu var risināt, ja samazina pēdiņas spiedienu uz audumu, palielina dūriena garumu, samazina šūšanas ātrumu vai stabilizē vīli. No nevajadzīgas vīles izstiepšanas var izvairīties, ja šūšanas laikā tur šujamo audumu, neļaujot tam krist pāri galda malai vai no šujmašīnas. Dažreiz viļņainas vīles izskatu var uzlabot tās nogludināšana.
  4. Vīle trūkst stiepjot. Tā notiek, ja izvēlēts audumam neatbilstošs dūriena veids vai, tiek izmantots nekvalitatīvs vai kokvilnas diegs. Šo problēmu risina, mainot dūriena garumu vai veidu un nomainot kokvilnas diegu uz kvalitatīvu poliestera diegu.
  5. Audums tiek “ievilkts” šujmašīnā. Tāda problēma rodas, ja trikotāža ir ļoti plāna. Vīli var stabilizēt, gan izmantojot trikotāžas stabilizatoru, gan piegrieztņu papīra strēmelītes, kuras paliek zem auduma vai uz auduma vīles vietā un pēc vīles sašūšanas uzmanīgi noplēš. Sāc šūt vīli ne pie pašas auduma griezummalas, bet kādu centimetru tālāk, un pēc tam pašuj atpakaļ. Uzsākot šūt vīli, atceries, ka sākumā jāpietur abi diegu gali. Tā šujot, parasti, audums retāk ieķeras šujmašīnā.

Ir vērts pirms jauna trikotāžas auduma šūšanas pārbaudīt, kāds dūrienu veids būs piemērotāks. Trikotāžas adatas patiešām ir noderīgas, jo palīdz izvairīties no daudzām problēmām, kas var rasties šūšanas laikā. Katra šujmašīna atšķiras un piemērotākos uzstādījumus var atrast eksperimentējot un izpētot šujmašīnas pamācību!

3 domas par “Trikotāžas šūšana ar šujmašīnu

  1. Ļoti labs raksts 🙂 Padalieties, lūdzu, arī ar padomiem, kā veiksmīgi šūt pogcaurumu ar vienkāršu mājas šujmašīnu trikotāžas apģērbos. Paldies!

    Publicējis 1 person

    1. Sveika, Agrita! Paldies! 🙂
      Kā jau noproti, pogcaurumu šūšana trikotāžas apģērbos nav vienkārša padarīšana, neskatoties, kāda šujmašīna tiek izmantota. Triks ir tāds – audums obligāti ir jāstabilizē ar kādu no izšūšanas pagaidu stabilizatoriem (pēc šūšanas pabeigšanas stabilizatoru likvidē – noplēš vai izšķīdina, tas atkarīgs no stabilizatora veida). Ja pie rokas nav stabilizatora, var mēģināt izmantot neausto līmaudumu (tādu, kas viegli plīst dažādos virzienos) vai pat cepampapīru (šos materiālus arī viegli piediedz pie auduma, pirms šūšanas). Stabilizatoru var likt zem auduma kārtām vai arī starp auduma kārtām. Ja šujmašīnai nav neviena pogcauruma dūriena, šuj ar ciešiem, blīviem zig-zag dūrieniem – ja pareizi atceros, izmantoju 0.6 mm x 2 mm zig-zag vertikālajām rindām un 0 mm x 6 mm horizontālajam pogcauruma nostiprinājumam galos. Un jāmēģina uz paraudziņiem – kamēr sanāk! Iesaku uz paraudziņa pierakstīt, kādu zig-zag platumu izmanto, tas var noderēt vēlāk. Perfektā variantā, trikotāžas apģērba daļu uz kuras ir pogcaurumi, sašuj kopā ar pārējo apģērba gabalu tikai pēc veiksmīgas pogcaurumu iestrādes – pieļaujot iespēju, ka (kļūdas gadījumā) šo daļu varēsi nomainīt pret citu, labāk izdevušos.
      Veiksmīgu šūšanu!

      +atradu Thread Theory blogā pamācību ar bildēm, kā var izmantot stabilizatoru: https://threadtheoryblog.wordpress.com/2015/02/20/secret-weapon-how-to-sew-perfect-buttonholes-on-to-delicate-fabrics/

      Publicējis 1 person

Komentēt