Padomi · Piederumi · Šūšana

Dažādi piederumi šūšanai

Lai uzsāktu šūt, ir nepieciešami tikai daži piederumi – citiem projektiem pat šujmašīna netiek izmantota, jo visu var sašūt ar roku. Ar praksi un pieredzi kopā iekrājas arī nepieciešamie piederumi un materiāli – sākumā patukšā rokdarbu kastīte piepildās, un drīz pat ar trim rokdarbu kastītēm ir par maz. Iesaku šūšanas piederumus izvēlēties neskopojoties – labāk nopirkt mazāk, taču labākas kvalitātes piederumus, kas kalpos ilgi un atvieglos tavu rūpīgo darbu.

  • Labas šķēres. Viens no svarīgākajiem šūšanas piederumiem ir šķēres. Tām ir jābūt ērtām lietošanā un vienmēr asām – tas nozīmē, ka šķēres jau kopš to iegādes izmanto tikai un vienīgi audumu griešanai. Ar labākajām audumu šķērēm nav ieteicams griezt cietus, biezus audumus, audumus ar dekoratīvajiem metāliskajiem diegiem, jo tādi audumi ātri notrulinās šķēres (tādēļ noder otras, vecākas vai vienkāršākas audumu šķēres). Būs noderīgas arī asas šķēres piegrieztņu un papīra griešanai, kā arī ērtas mazās šķērītes (“dzērvītes” vai dzirklītes) ar taisniem galiem diegu galu nogriešanai. Zig-zag šķēres dažreiz noder, lai ar tām apgrieztu vīļu pielaides (tad tās mazāk irst).kniepatada-1-4
  • Diegi. Diegu izvēle ir atkarīga no projektam paredzētā auduma, taču visbiežāk tiek izmantots universālais poliestera diegs. Diegu biezumu var noteikt pēc marķējuma uz spolītes. Pēc visbiežāk izmantotā marķējuma  – jo mazāks cipars, jo biezāks diegs. Biezs diegs ir 40-80 izmēra, vidējs 100-120, plāns  150. Visbiežāk šūšanai ar šujmašīnu izmanto diegu ar numuru 120, tam atbilstošais adatas izmērs ir 70-90. Resnāku diegu ar numuru 80 izmanto biezu audumu šūšanai, tam piemērotās adatas izmērs ir 100. Plānāku diegu ar numuru 140-150 izmanto overlokam vai ļoti plānu audumu šūšanai, izmantojot 65-75 izmēra adatu. Overlokam var izmantot universālo diegu spolītes, taču tam piemērotāki ir tieši overloka diegi, kas ir lielākās spolēs – tie sanāk izdevīgāki. Ar laiku iekrājas dažādu krāsu diegi, taču iesākumā var pietikt ar baltu, melnu, sarkanu un dažiem neitrāli bēšiem/pelēcīgiem toņiem. Iesaku izvairīties no lēto diegu izmantošanas, jo tie ir nekvalitatīvi, plūksnojas un nav izturīgi.
  • Adatas. Šūšanai jāizmanto tikai kvalitatīvas nebojātas šujamadatas. Ja šujmašīnas adata ir nepiemērota, neasa vai bojāta, tad šujmašīna “niķojas”  un sašūtā vīle veidojas neglīta. Ir pieejamas universālās adatas ar marķējumu Universal, kā arī trikotāžai paredzētas adatas ar marķējumu  Jersey, Ballpoint vai Stretch. Kā arī speciālas adatas džinsu šūšanai (Jeans), ādas šūšanai (Leather). Šujmašīnas adatas ir dažādos izmēros – tās jāizvēlas atbilstoši auduma biezumam. Plāniem audumiem paredzētās adatas ir izmērā 65-75; vidēji bieziem audumiem 80-90; bieziem audumiem  90-100. Apakšmalu apstrādei izmanto dubultās adatas atbilstošā izmērā, dubultās adatas atšķiras arī ar attālumu starp adatām (visbiežāk izmanto dubultās adatas ar 3-4 mm attālumu starp adatām).kniepatada-1-2
  • Kniepadatas. Arī kniepadatas ir dažādu veidu – universālās, īpaši tievās kniepadatas smalkiem audumiem, vatēšanai paredzētās, ar stikla bumbiņu un citas. Zīdam, smalkiem audumiem izmanto ļoti asas un tievas kniepadatas, lai nebojātu audumu. Arī trikotāžai ir jāizmanto tai paredzētās trikotāžas kniepadatas (ball point pins). Kniepadatas ir jāglabā saspraustas adatu spilventiņā vai magnētiskajā adatu turētājā. Atgādināšu, ka nekāda veida adatas nav jātur mutē vai jāsprauž savā apģērbā – tās tomēr ir asas un bīstamas.
  • Dažādas pēdiņas šujmašīnai. Parasti šujmašīnas komplektācijā ir iekļautas papildu pēdiņas, tādas kā rāvējslēdzēja pēdiņa, pēdiņa malas apšūšanai, slēpto dūrienu pēdiņa, pogcaurumu pēdiņa. Šujmašīnas instrukcijā var atrast aprakstu un pielietojumu šīm papildus pēdiņām. Specializēto pēdiņu klāsts ir ļoti plašs un tās atvieglo dažādu detaļu un audumu šūšanu. Piemēram augšējās padeves pēdiņa (Walking foot) atvieglo trikotāžas adījumu šūšanu, ar teflona pēdiņu var viegli šūt ādu un mākslīgo ādu, slēptā rāvējslēdzēja pēdiņa ievērojami atvieglo rāvējslēdzēja precīzu iešūšanu.kniepatada-1-3
  • Spolītes šujmašīnai. Papildus šujmašīnas kuģīša spolītes nekad nav liekas. Pirms šūšanas, man patīk satīt (vismaz vienu) papildus spolīti nepieciešamajā krāsā, lai tukšu spolīti šūšanas laikā var ērti nomainīt. Uz papildus spolītēm vari satīt diegus biežāk izmantojamās krāsās. Tā kā šujmašīnu spolītes ir dažādu veidu un izmēru, ejot uz veikalu, atceries paņemt līdzi kādu savas šujmašīnas spolīti, lai izvēlētos pareizo!
  • Ziepes, krīts, audumu flomāsters. Ziepju gabaliņš joprojām ir populārākais auduma marķieris, jo ar to uzvilktās līnijas var viegli notīrīt no dažādiem audumu veidiem (taču ar ziepēm nevajadzētu zīmēt uz zīda un citiem smalkiem audumiem, piemēram atlasa, jo tas var atstāt traipus). Plaši tiek izmantots arī krīts – gabaliņos vai zīmuļos. Gan ziepju gabaliņam gan krītiņam vienmēr ir jābūt ar asām maliņām, lai ar to varētu novilkt skaistu, plānu līniju. Asināšanai izmanto mazu nazīti, krītam var izmantot nagu vīlīti. Ziepes un krīta gabaliņus ir ērti glabāt mazā kastītē, lai tie nesalūzt un neizmētājas. Audumu marķēšanas flomāsteri ir dažādās krāsās, ar dažādu noturības laiku. Flomāsteru marķēšanai izmantoju retāk, jo tas ir neparedzams – no dažiem audumiem tas pagaist viegli, uz citiem atstāj redzamas pēdas.

    kniepatada-1-5
    Auduma marķieri – krīta zīmulis, marķēšanas flomasters, ziepju “zīmulis”, ziepju gabaliņi un krīts.
  • Mērlente. Parastā mērlente noderēs, lai izmērītu ķermeņa apkārtmērus. Esmu ievērojusi, ka noder arī papildus mērlente, kuru var nēsāt līdzi somiņā – šuvēja nekad nevar zināt, kad nāksies kādu vai kaut ko nomērīt.
  • Vīļu ārdītājs. Ļoti parocīgs un noderīgs instruments, ar ko ātri izārdīt vīles. Visbiežāk izmantotais no visiem piederumiem, it sevišķi, mācoties šūt. Ar vīļu ārdītāju neiesaku atgriezt pogcaurumus, tam piemērotākas ir mazās šķērītes.
  • Papīra klipši. Šujot ādu, mākslīgo ādu, ūdens necaurlaidīgos audumus, vinila audumus, materiālā nevajag durt kniepadatas, jo tās atstās liekus caurumus. Kā alternatīvu izmanto papīra klipšus, ar kuriem sasprauž vīļu pielaides, lai tās turētos kopā.
  • Lineāli. Dažāda lieluma un veida drēbnieku lineāli un lekāli noderēs, konstruējot piegrieztnes. Mazais marķēšanas lineāls ar bīdāmu iedaļu ir lielisks palīgs ieloču, vīļu pielaižu un apakšmalu atzīmēšanā. Ļoti noderīgs ir garš lineāls (vismaz 60 cm), noderēs arī kāds īsāks lineāls un drēbnieku lekāls (French curve). Tīmekļa plašumos ir pieejami izdrukājami lekālu šabloni, kā šeit – GrowYourOwnClothes blogā. Tādu var izdrukāt, izgriezt un uzlīmēt uz kartona pamatnes – budžetam draudzīgi!Dažādi šūšanas piederumi
  • Papīrs. Piegrieztņu papīru izmanto piegrieztņu konstruēšanai vai pārzīmēšanai, tas ir plāns un viegli caurspīdīgs. Piegrieztņu konstruēšanai vai labošanai var izmantot gan tieši piegrieztnēm paredzētā papīra loksnes, gan neizlietotos tapešu ruļļus, gan cita veida papīru, kas ir pa rokai. Mazas piegrieztnes detaļas, kas tiek izmantotas kā šabloni, vari izgriezt no plāna kartona.
  • Nelieli akmentiņi vai citi smagumi. Lai piegrieztne stabili turētos uz auduma gabala un tas neizstaipītos griešanas laikā, uz tās ieteicams salikt nelielus smagumus, kas pa rokai – grāmatas, akmentiņus.

    13923833_1372126789468196_4277117204547951296_o
    Šie skaistie akmentiņi ir parasti pelēkie oļi, savākti brīvdienās pie jūras un rūpīgi nokrāsoti (krāsoju divos slāņos, ar stiklam paredzēto krāsu, taču, arī akrila krāsas derēs).
  • Gludeklis. Bez gludekļa nevar iztikt, ja vēlies, lai vīles un izstrādājums kopumā izskatītos pieklājīgi. Vislabāko rezultātu var iegūt, ja nogludināsi katru vīlīti uzreiz pēc tās sašūšanas. Smalkus audumus un izstrādājumus gludina caur marli, lai neradītu spīdumu uz auduma. Piegludinot līmdrānas starplikas, arī gludini caur marli. Gludekļa virsmai vienmēr ir jābūt tīrai, lai nesabojātu audumu. Jāgludina uzmanīgi – uz jauna auduma stūrīša ir jāizmēģina tam piemērota temperatūra, sākot ar zemāko. Pirms griešanas, vairumu audumu ir ieteicams izgludināt ar tvaiku – tātad, audumu izgludini, izklāj uz gludas virsmas un ļauj “atpūsties” kādu laiciņu, tad zīmē un griež.img_20160822_165555
  • Drēbnieku manekens. Manekens var atvieglot apģērbu pielaikošanu un apakšmalu nolocīšanu/šūšanu. Uz drēbnieku manekena var arī veidot piegrieztnes pēc mulāžas jeb uzsprauduma metodes un drapējumus. Manekens ir tāds šūšanas palīgs, kas nav nepieciešams visiem, jo var noderēt tikai retu reizi, pārējā laikā stāvot kaktiņā un smuki izskatoties.
  • Rotējošais nazis un griešanas paliktnītis. Šie instrumenti noderēs mazu detaļu griešanai. Rotējošajiem nažiem ir dažādi izmēri, parasti izmanto 28 mm diametra nazi, smalku detaļu griešanai nepieciešams mazākais nazis – 19 mm. Rotējošie naži ir izmantojami tikai kopā ar paliktnīti, ērts paliktnīša izmērs ir (vismaz) 45*60 cm. 14086216_1387921447888730_5412943103657597656_o
  • Piegrieztnes. Populārākās piegrieztnes ir “Burda” – gan dažādi žurnāli (gan krievu valodā, gan angļu valodā), gan atsevišķas piegrieztnes (pēc sezonas kataloga piedāvājums nopērkamas Burda veikalā). Piegrieztnes tiek iedalītas pēc sarežģītības pakāpes, iesācējiem paredzētās piegrieztnes ir vienkāršākas, ar mazāk detaļām. kniepatada-1-6

Vairumu šūšanas piederumu var iegādāties šūšanas preču veikalos (populārs veikals ir “Rīgas Ādas”, Blaumaņa ielā 6), daļu var atrast – grāmatnīcās vai pat celtniecības preču veikalos, un šujmašīnu pēdiņas var nopirkt šujmašīnu veikalos.

Komentēt